Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Γράμμα στους καθηγητές Ξένων Γλωσσών.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η δημιουργία αυτού του ιστολογίου έχει ως σκοπό την άμεση επικοινωνία μου με τους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με την πιο αποτελεσματική διδασκαλία της ξένης γλώσσας.

Μια ξένη γλώσσα που μαθαίνεται σωστά και έχει την ευκαιρία να αναπτύσσεται καθώς ο μαθητής μεγαλώνει του δίνει την πρόσβαση σε απεριόριστες πληροφορίες και το δικαίωμα να επιλέγει στη ζωή του χωρίς περιορισμούς. Είναι υποχρέωσή μας λοιπόν -εφόσον επιλέξαμε να τη διδάξουμε- να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τον κάθε ένα από τους μαθητές μας, για κάθε μια από τις διαφορετικές προσωπικότητες που συναναστρεφόμαστε καθημερινά .

Οι δυσκολίες είναι πολλές: από τις μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάζει ένας μαθητής και τα προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και τη διάθεση των τρίτων (γονέων, εργοδοτών) να αποδεχτούν την εξέλιξη της διδασκαλίας σε σχέση με τους παλαιότερους και εδραιωμένους τρόπους. Μέσα από το ιστολόγιο αυτό θα προσπαθήσω να αναπτύξω όχι μόνο τους τρόπους διδασκαλίας σε περιπτώσεις μαθησιακών δυσκολιών αλλά και τους λόγους για τους οποίους οι τρόποι αυτοί είναι αποτελεσματικοί. Μαθαίνοντας το γιατί μπαίνουμε πιο βαθιά στη φιλοσοφία του τρόπου και για ποιους λόγους αυτός δουλεύει και είναι αποτελεσματικός. Μαθαίνουμε να αναπτύσσουμε και τους δικούς μας τρόπους έχοντας ως άξονα τις βασικές αρχές. Μαθαίνοντας το γιατί μπορούμε να υποστηρίξουμε με επιχειρήματα τους τρόπους και τα πιστεύω μας στους ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να συνεργαστούμε.

Η διδασκαλία δεν ξεκινάει στην τάξη την ώρα που θα ξεκινήσει το μάθημα. Ξεκινάει από την διαμόρφωση του περιβάλλοντος έξω από την τάξη πριν καν αυτή αρχίσει ουσιαστικά να δίνει εφόδια στους μαθητές. Ξεκινάει από την απόφασή μας να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία μας παρουσιαστεί και κυρίως στην ισορροπία που επικρατεί στη δική μας ζωή. Η δουλειά με τον εαυτό μας είναι υποχρέωσή μας όταν μετά καλούμαστε να διαμορφώσουμε προσωπικότητες μέσα στην τάξη μας και να πείσουμε τους μικρούς μας μελλοντικούς δασκάλους ότι η ζωή είναι όμορφη, επιφυλάσσει εκπλήξεις και η μάθηση είναι το πιο ωραίο πράγμα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι, πλούσιοι και παντοδύναμοι.

Με εκτίμηση...και ανυπομονησία να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας,

Μαρία Μισύρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου